Biblická vízia farnosti

Vieme, že tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré (Rim 8,28)
Pane, ty si naša spása. Na tvoj ľud nech zostúpi tvoje požehnanie (Žalm 3,9)
"Nechajte deti prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo." (Mt 19,14)

Na zasmiatie :-)

Programátor v kostole: "V mene Otca i Syna i Ducha svätého. Enter."
„Nech je zvelebené meno Pánovo odteraz až naveky (Ž 113:2)

Nedeľné sväté omše

Pruské 07:20 hod.,
10:15 hod.
Dulov 08:00 hod.
Horovce 09:15 hod.

Liturgia domácej Cirkvi (5. pôstna nedeľa)

Charakteristika: Nedeľná modlitba v rodine, V. pôstna nedeľa, rok A. Téma: Vzkriesenie Lazára, smrť a večný život. Priebeh: Po prežehnaní a úvodnej modlitbe nasledujú biblické čítania z Piatej pôstnej nedele, po nich krátke zamyslenie. Potom nasleduje vyznanie viery, spoločné modlitby veriacich, Modlitba Pána a záverečná modlitba požehnania.

1. Pripravíme miesto

Prestrite sviatočný obrus na stolík, položte naň kríž, vedľa neho sviece a Sväté písmo, z ktorého budete čítať. Príslušné miesta z Písma si označte záložkami. Knihu použite aj vtedy, ak si budete pomáhať vytlačenými textami či tabletom. Texty čítaní nájdete na lc.kbs.sk, alebo aj v prílohe tohto dokumentu. Súradnice čítaní: Ez 37,12b-14; Žalm 130,1-2.3-4.5-7a.7b-8; Rim 8,8-11; Jn 11,1-45.  Nápev žalmu nájdete na youtube.com.

2. Začíname

Predsedajúci (ten, kto spoločnú modlitbu vedie, ďalej len P) začne prežehnaním. Potom pokračuje modlitbou zo Zimbabwe.*

P: V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. O: Amen.

P: Pane, prosíme ťa, buď uprostred nás. Ty si povedal: Kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som medzi nimi aj ja! Kde dvaja alebo traja počúvajú tvoje slovo, kde ťa dvaja alebo traja nasledujú, kde dvaja alebo traja – alebo aj viacerí – chcú žiť podľa tvojho posolstva, tam si uprostred nich. Pane, dôverujeme ti, dôverujeme tvojmu slovu. Vypočuj našu modlitbu, buď s nami, zostaň s nami! Daj nám odvahu, nádej a radosť. O to ťa, Otče, prosíme skrze tvojho Syna Ježiša Krista, nášho Pána. 

O: Amen.

3. Čítame zo Svätého písma

Po modlitbe nasleduje počúvanie Božieho slova. Podľa uváženia prečítajte všetky čítania, alebo aspoň evanjeliovú stať. Prednes čítaní zverte radšej dospelým. Lektor prednesie čítanie stojac otočený k ostatným. Pri čítaní evanjelia sa postavia všetci.

  • P: Teraz budeme počúvať čítanie z Božieho slova.

Prvé čítanie

L: Čítanie z Knihy proroka Ezechiela

„Toto hovorí Pán, Boh: Ľud môj, ja otvorím vaše hroby, vyvediem vás z vašich hrobov a vovediem vás do krajiny Izraela. A spoznáte, že ja som Pán, keď otvorím vaše hroby a vyvediem vás z vašich hrobov, ľud môj. Vložím do vás svojho ducha a ožijete. Usadím vás na vlastnej pôde a spoznáte, že ja som Pán. Povedal som a splním,“ hovorí Pán, Boh.

L: Počuli sme Božie slovo. O: Bohu vďaka.

Žalm

L: U Pána je milosrdenstvo a hojné vykúpenie.

O: U Pána je milosrdenstvo a hojné vykúpenie.

L: Z hlbín volám k tebe, Pane; * Pane, počuj môj hlas.

Nakloň svoj sluch * k mojej úpenlivej prosbe. R.

L: Ak si budeš, Pane, v pamäti uchovávať neprávosť, * Pane, kto obstojí?

Ale ty si milostivý * a my ti chceme v bázni slúžiť. R.

L: Spolieham sa na teba, Pane, * moja duša sa spolieha na tvoje slovo;

moja duša očakáva Pána * väčšmi ako strážcovia dennicu.

Väčšmi ako strážcovia dennicu * nech očakáva Izrael Pána. R.

L: Lebo u Pána je milosrdenstvo * a hojné vykúpenie.

On sám vykúpi Izraela * zo všetkých jeho neprávostí. R.

Druhé čítanie

L: Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Rimanom

Bratia, tí, čo žijú telesne, nemôžu sa páčiť Bohu. Lenže vy nežijete telesne, ale duchovne, pravda, ak vo vás prebýva Boží Duch. Lebo kto nemá Kristovho Ducha, ten nie je jeho. Ale ak je vo vás Kristus, telo je síce pre hriech mŕtve, no duch je život pre spravodlivosť. A keď vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, potom ten, čo vzkriesil z mŕtvych Krista, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás.

L: Počuli sme Božie slovo. O: Bohu vďaka.

Evanjelium

P: Počúvajme slová evanjelia podľa Jána

Všetci sa postavia a lektor prednesie čítanie (bez úvodu a záveru). Potom si všetci sadnú.

L: Lazárove sestry poslali Ježišovi odkaz: „Pane, ten, ktorého miluješ, je chorý.“ Keď to Ježiš počul, povedal: „Táto choroba nie je na smrť, ale na Božiu slávu, aby ňou bol oslávený Boží Syn.“ Ježiš mal rád Martu i jej sestru a Lazára. Keď teda počul, že je chorý, zostal ešte dva dni na mieste, kde bol. Až potom povedal učeníkom: „Poďme znova do Judey.“

Keď ta Ježiš prišiel, dozvedel sa, že Lazár je už štyri dni v hrobe. Keď Marta počula, že prichádza Ježiš, išla mu naproti. Mária zostala doma. Marta povedala Ježišovi: „Pane, keby si bol býval tu, môj brat by nebol umrel. Ale aj teraz viem, že o čokoľvek poprosíš Boha, Boh ti to dá.“

Ježiš jej povedal: „Tvoj brat vstane z mŕtvych.“ Marta mu vravela: „Viem, že vstane v posledný deň pri vzkriesení.“ Ježiš jej povedal: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie. A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky. Veríš tomu?“ Povedala mu: „Áno, Pane, ja som uverila, že ty si Mesiáš, Boží Syn, ktorý mal prísť na svet.“

Ježiš sa zachvel v duchu a vzrušený sa opýtal: „Kde ste ho uložili?“ Povedali mu: „Pane, poď sa pozrieť!“ A Ježiš zaslzil. Židia povedali: „Hľa, ako ho miloval!“ No niektorí z nich hovorili: „A nemohol ten, čo otvoril oči slepému, urobiť, aby tento nezomrel?!“

Ježiš sa znova zachvel a pristúpil k hrobu. Bola to jaskyňa uzavretá kameňom. Ježiš povedal: „Odvaľte kameň!“ Marta, sestra mŕtveho, mu povedala: „Pane, už páchne, veď je už štyri dni v hrobe.“ Ježiš jej vravel: „Nepovedal som ti, že ak uveríš, uvidíš Božiu slávu?“

Odvalili teda kameň. Ježiš pozdvihol oči k nebu a povedal: „Otče, ďakujem ti, že si ma vypočul. A ja som vedel, že ma vždy počuješ, ale hovorím to kvôli ľudu, čo tu stojí, aby uverili, že si ma ty poslal.“

Keď to povedal, zvolal veľkým hlasom: „Lazár, poď von!“ A mŕtvy vyšiel. Nohy a ruky mal ovinuté plátnom a tvár obviazanú šatkou. Ježiš im povedal: „Porozväzujte ho a nechajte ho odísť!“ Mnohí z tých Židov, čo prišli k Márii a videli, čo urobil, uverili v neho. 

4. Počúvame

Jeden z účastníkov prečíta komentár k čítaniam, alebo zamyslenie. Môže vám poslúžiť meditácia z časopisu Slovo medzi nami. Aktuálne zamyslenie nájdete aj na www.frantiskani.skwww.farnostskalite.sk alebo nimraloviny.tvoj-strom.info.

5. Vyznávame svoju vieru

  • P: Tak ako Marta, aj my veríme Ježišovým slovám. Vyznajme svoju vieru.

Nasleduje spoločné vyznanie viery... Verím v Boha...

6. Prosíme

Po Verím v Boha nasledujú prosby. Môžete použiť tieto z nedeľnej liturgie** alebo zostaviť svoje vlastné. 

  • P: Bratia a sestry, Pán Ježiš, ktorý vzkriesil Lazára, svojím Duchom vzkriesi aj nás. Pokorne a s vierou ho prosme za svoju spásu i za spásu celého sveta. Volajme: Obnov nás, Pane, a vyslyš naše prosby.

1. Ježišu, daj, aby tvoja Cirkev bola vždy verná tomu, čo si jej zveril.

2. Ježišu, daj biskupom a kňazom múdrosť, keď povzbudzujú ľud k obráteniu. 

3. Ježišu, daj každému človekovi milosť zakúsiť moc tvojho milosrdenstva. 

4. Ježišu, daj, aby bol krst pre všetkých katechumenov bránou k večnej spáse.

5. Ježišu, daj nám tu prítomným odvahu prinášať obetu a niesť svoj kríž.

6. Ježišu, daj všetkým, ktorí sú postihnutí epidémiou, svoju ochranu a záštitu a pošli im ľudí, ktorí im pomôžu svojou blízkosťou. 

7. Voláme k Otcovi 

  • P: Ak chceme volať Boha naším Otcom, musíme si navzájom odpustiť. Buďme ako jedna rodina a spoločne sa modlime. 

O: Otče náš... 

8. Zvolávame požehnanie

Predsedajúci ukončí pobožnosť modlitbou požehnanania.***

  • P: Pane, buď pred nami a veď nás po správnej ceste. O: Amen.
  • P: Pane, buď vedľa nás a ochraňuj nás. O: Amen. 
  • P: Pane, buď za nami a chráň nás pred zákernosťou zlých ľudí. O: Amen. 
  • P: Pane, buď pod nami, ochráň nás pred pascou a zachyť, keď budeme padať. O: Amen. 
  • P: Pane, buď v nás a utešuj nás, keď sme smutní. O: Amen. 
  • P: Pane, buď nad nami a žehnaj nás v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. O: Amen.